12 november 1972 – 12 november 2022

Geschiedenis 50 jaar De Kuip in Colmschate

Voorbereidingsfase

Op 27 maart 1969 is er een vergadering uitgeschreven door de vereniging voor Plaatselijk Belang Colmschate, waarbij afgevaardigden van vele verenigingen aanwezig zijn. Tijdens deze vergadering wordt een commissie gevormd om de mogelijkheden te onderzoeken voor opvang voor de jeugd in de vorm van een eigen gebouw.

Geruime tijd eerder was dit onderwerp ter sprake gekomen op een discussieavond van de Plattelandsvrouwen. Op 8 mei 1969 is op uitnodiging aanwezig de voorzitter van ’t Haarhuus Schalkhaar, die een uiteenzetting geeft over de gang van zaken rond dat dorpshuis. Tijdens de Nieuwjaarsrede, in 1970, door de heer Crommelin, burgemeester van Diepenveen (waar Colmschate toen onder viel) werd de handschoen in de ring gedeponeerd voor de bevolking van Colmschate inzake een dorpshuis.

Op 17 februari 1970 is voor het eerst de Diepenveense burgemeester aanwezig om aanwijzingen te geven over de wegen die bewandeld moeten worden voor de realisering van een dorpshuis van Colmschate. Besloten wordt tot de oprichting van de “Stichting Gemeenschapshuis Colmschate” met een dagelijks en algemeen bestuur (de stichting heet nu nog steeds officieel zo). Er komt een grandioze actie om het nodige geld bij elkaar te krijgen om in aanmerking te komen voor subsidie. Nodig was ƒ 22.000,00 en er werd op 31 oktober 1970 tijdens de geldinzamelingsactie ƒ 22.526, 76 opgehaald. Men kon verder.

Het dagelijks bestuur vergaderde op 1 mei 1970 voor het eerst. In deze en alle volgende vergaderingen zijn het ontwerp, de bouw en de inrichting van het dorpshuis, alsmede het aantrekken van een beheerder de hoofdonderwerpen.

Op de bitterkoude morgen van 17 januari 1972 wordt door burgemeester Crommelin de eerste spade in een kleind ontdooid plekje grond gestoken.

Officiële opening in 1972

Officiele opening De Kuip 11-11-1972
Burgemeester Crommelin opent De Kuip

Op 11 november 1972 word “De Kuip” geopend door burgemeester Crommelin van de toenmalige gemeente Diepenveen waar Colmschate onder viel.

1972 / 1973

Na alle voorbereidingen en officiële opening is het eerste jaar voor De Kuip aangebroken. Verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken is de beheerder Jan Brinkman. Vooral de jeugd maakt goed gebruik van de nieuwe accommodatie. Het gebouw wordt bezocht door gezelschappen uit Haaksbergen en Buurse, die ook plannen hebben voor de bouw van een dorpshuis. De Kuip heeft dus al bekendheid verworven. Het blijkt dat het toenmalige bestuur nog veel moet leren, want men is nog onervaren in het besturen van een dorpshuis als De Kuip is.

Beheerder Jan Brinkman jaren 70
Beheerder Jan Brinkman

1974

De middenstand presenteert zich in De Kuip met een middenstandsbeurs met 11 deelnemers. Deze manifestatie is een groot succes geworden.
Op 7 februari 1974 is er een voorlichtingsavond door de gemeente Deventer in verband met annexatieplannen, waardoor Colmschate van gemeente zal veranderen en De Kuip dus ook.

1975

Er komt een nieuwe vloer in de sporthal. Het aantal activiteiten breidt zich zodanig uit dat voor het eerst gesproken wordt van een assistent-beheerder. Uitbreiding van het gebouw en zodoende ook het verkrijgen van meer bergruimte en een 2e vergaderruimte staat op het verlanglijstje.

1976

De middenstand presenteert zich in De Kuip met een middenstandsbeurs De eerste rommelmarkt ten bate van De Kuip brengt ƒ1500,82 op. Een eventuele uitbreiding van het gebouw vraagt om een investering van ƒ130.000,00. Deze wordt gefinancierd met een hypotheek van ƒ75.000,00 en het restant uit eigen vermogen.

Hoofdingang De Kuip in de jaren 70
Hoofdingang De Kuip in de jaren 70, op de plek van de tekst “De Kuip” hangt nu de lichtbak met ons logo
Sportingang jaren 70
Sportingang in de jaren 70 tijdens de uitbouw van toenmalige vergaderruimte Roessinkzaal (nu kinderopvang).

1977

De eerste contacten met de gemeente Deventer zijn gelegd over de aanvraag van gemeentegarantie met betrekking tot de uitbreiding. Uitbreiding van De Kuip wordt gerealiseerd en geopend tijdens de festiviteiten rond het eerste lustrum.

1978

De Kuip krijgt een eigen vlag en het gebouw wordt aangepast aan de brandveiligheidseisen van de gemeente. Al die tijd ervoor was de aanduiding “UIT” boven de deuren nep, er zat geen verlichting achter. Er wordt (eindelijk) een assistent-beheerder aangesteld, dit is Gerard Vrielink.

1979

De grote vergaderzaal zal voortaan de naam “Oxezaal” krijgen en de nieuwe vergaderzaal “Vijfhoekzaal”. In deze zaal wordt een wandkleed opgehangen, voorstellend de 12 maanden van het jaar en gemaakt door vrijwilligers.

Zicht op De Kuip zijde nu terras in de jaren 70
Zicht op De Kuip (zijde nu evenemententerrein), nu terras in de jaren 70
Zicht op De Kuip zijde met huidige terras in de jaren 80
Zicht op De Kuip (zijde nu evenemententerrein) met huidige terras in de jaren 80

1980

De Kuip krijgt een eigen vlag en het gebouw wordt aangepast aan de Niet voor de eerste keer wordt De Kuip bezocht door inbrekers, schade ƒ306,50. In oktober wordt het idee geopend om de bar in de foyer te veranderen, een jaar later is dit gerealiseerd.

1981

De Kuip zit nu wel in de problemen, contacten met de gemeente verlopen moeizaam. Het dak moet nodig vernieuwd worden. De Kuip gaat door met vechten voor het behoud van De Kuip.

1982

Er wordt nog steeds stevig aan het touwgetrokken met de gemeente Deventer. Uiteindelijk komt het goed en kan de dak reparatie plaatsvinden. Eind dit jaar wordt het 10-jarige bestaand gevierd.

Vooraanzicht en hoofdingang De Kuip jaren 80
Voorzijde De Kuip in de jaren 80
Dames 1 Volleybal Colmschate seizoen 1976 1977
Dames 1 Volleybal Colmschate seizoen 1976-1977 in de zitkuil in de foyer, De Kuip dankt aan deze zitkuil haar naam
Afscheidsfeest 6e klas Prinses Margriet School Colmschate 1983
Afscheidsfeest 6e klas Prinses Margriet School Colmschate 1983. Gezien vanuit de sporthal, hier zit nu de vouwwand.

De Kuip ondergaat opknapbeurt

1999-02-24 Deventer Post De Kuip in Colmschate ondergaat binnenkort grondige opknapbeurt - Foto
Foto: Auke Pluim – Deventer Post van woensdag 24 februari 1999 (foyer voor de verbouwing)

1999

De Kuip ondergaat een totale facelift in dit jaar. Hiervoor heeft de stichting een eenmalige bijdrage van de gemeente Deventer ontvangen van ƒ520.000,00. Op dit moment bestaat De Kuip al 25 jaar en heeft dus een grondige opknapbeurt nodig voor haar gebruikers. De Kuip kon dit nooit zonder hulp van de gemeente zelf doen. De Kuip dankt zijn naam aan de zitkuil die vroeger in het midden van de grote ruimte (foyer) is gebouwd, maar functioneel gezien is dit erg onpraktisch. De zitkuil was al afgedekt, maar daardoor is de vloer ongelijk geworden, dit wordt aangepast. Op verschillende plekken in het gebouw wordt wat aan de plafonds gedaan. Het toilet, de kleedkamers en douches worden vernieuwd evenals de vloer in de sporthal, de keuken en de verwarmingsinstallatie. Naast nog wat kleine vernieuwingen wordt de buitenkant geschilderd.

In 12 oktober 1999 opent wethouder Margriet de Jager met het weghalen van grote papieren vellen de vernieuwde De Kuip. Daarmee onthulde zij de beschilderde panelen van de vouwwand tussen de foyer en de sporthal. Deze schildering is gevormd uit 20 kindertekeningen met sport als onderwerp. Op dit moment is dit kunstwerk nog steeds zichtbaar in de sporthal.

2020

In maart 2020 moet De Kuip wekenlang dicht i.v.m. de coronamaatregelen. In deze tijd worden nog wel de automatische deuren geplaatst in de hoofdingang en komt er een nieuwe vloer in de hal.
Ook wordt een groot deel van het houtwerk aan de buitenzijde geschilderd door Dick Timmermans. Helaas kan hij zelf deze klus niet afronden, eind juni overlijdt Dick plotseling op 62-jarige leeftijd. In nagedachtenis wordt in augustus dat jaar de bar omgedoopt in de “Dick Timmermans Toog”.

Dick Timmermans Toog
Eerbetoon aan Dick Timmermans